Somatik och improvisation

 

KURSINFORMATION:

Innehåll i kursen

I dessa klasser kommer vi undersöka rörelseimprovisation som en teknik och konstform samt somatiska praktiker såsom upplevelsebaserad anatomi, BodyMind Centering, Shiatsu in i rörelse, beröringstekniker, meditation, Basala neurocellulära mönster, kontaktimprovisation.

Genom att släppa på fysisk spänning, kartlägga vår egen anatomi, lyssna till vår fantasi, bryta familjära tanke- och rörelsemönster kommer klassen leda dig genom hands-on arbete i par, långsam och dynamisk rörelse, improviserad dans, vokalisering och spontanitet.

 

Vad kan du få ut av kursen?

Vi kommer att utveckla färdigheter som ger oss möjlighet att vara mer närvarande, känna vår tredimensionalitet i rörelse, följa nya riktningar och upptäcka rörelser innanför och utanför huden genom dansande och improvisation.En djupare medvetenhet av ens egen kropp och omvärld kan öppna upp för rörelsefrihet. Då vi släpper på familjära mönster, fysiskt och mentalt, öppnar det upp för fler möjligheter till uttryck, rörelser, tankar och val. Denna form av träning utforskar även teman som autonomi, kroppslig agens, kollektivitet och hållbarhet.

 

Sagt om kursen:

"En helt fantastisk kurs i en fantastisk lokal, Ina har ett mjukt fint sätt att leda oss in i nya djup av våra kroppar."

 

För vem?

Dessa fyra klasser är öppna för alla oavsett erfarenhet

 

Plats: Sockerbruket 27

Antal gånger: 4 x 2 timmar

Pris: 1200 kr

Dag och tid: Tisdagar kl 19.00-21.00

Kursstart: 5 november 2024

Anmälningsdeadline: 6 oktober

Lärare: Ina Dokmo

Varmt välkommen!

Om somatisk praktik

Somatik är ett brett paraplybegrepp som innefattar mängder av perspektiv om kreativitet, läkande och rörelsehälsa. Somatiska praktiker innefattar praktiker som dyker in i upplevda dimensioner och olika sätt att sammanlänka kropp och sinne.

 

Arrangeras av Kulturstationen i samarbete med Plattform för improvisation och somatik (PIS)

 

>> Anmäl dig här

 

Lärare

 

Klassen undervisas av Ina Dokmo.

Ina Dokmo är dansare, koreograf, pedagog och terapeut. Hon intresserar sig för perception genom olika vävnader. År 2004 började hon att undersöka upplevelsebaserad anatomi, främst skelettets kopplingar, med dansaren och pedagogen Gill Clark på Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Sedan dess har hon gediget utforskat olika andra kartläggningar av kroppen in i tredimensionellt varande, upplevd verklighet, rörelse, dans och koreografi. Hon har genom sin egna konstnärliga och pedagogiska forskning arbetat med de inre organen in i rörelse, zenmeridianbanor inom Shiatsu & Akupunkturpunkter inom Kinesisk Medicin samt fasciameridianerna som kartlagts av Thomas Myers i relation till dansande och hälsa. Genom sin master Nya Performativa Praktiker via DOCH och Stockholms Konstnärliga Högskola 2015-2017 började Ina undersöka mer kring upplevelsebaserade kopplingar genom/mellan ting samt klurade kring det performativa i det somatiska och det somatiska i det performativa. 2020-2024 studerade Ina 300h BodyMind Centering och dess relation till Yoga faciliterat av Lisa Clark genom skolan för Body Mind Centering. I kurserna fördjupade Ina sig i endokrina systemet , skelettet, de inre organen, reflexer samt neurocellulära utvecklingsmönster hos det lilla barnet. Ina arbetar med att ge kroppsbehandlingar, hon är sedan 2012 diplomerad Shiatsuterapeut. Shiatsu är en japansk kroppsterapi med rötter i Anma och i kinesisk medicin. Samarbete som dansare för Tony Thatcher 2007-2012 som innebar neddykning och förståelse för Alexanderteknikens principer som bas för skapandet av dans och koreografi.

 

Frånvaro

Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda ersättningslektioner då elever varit frånvarande för tillfällig sjukdom, resa eller dylikt. Detta innebär att du betalar för de tillfällen du missar. Om läraren får förhinder och behöver ställa in en lektion erbjuder vi alltid en ersättningslektion.

 

Vill du säga upp din plats?

Om du vill säga upp din plats måste du alltid meddela kurssamordnare på kursdeltagare@kulturstationen.se 

Läs våra anmälningsvillkor HÄR.

Om vi tvingas avsluta kursen får du alltid pengarna tillbaka

 

 

Har du fler frågor?

Välkommen att höra av dig!

Kontakta oss på villavulkan@gmail.com